FR | NL

Leos

FR | NL

12/01/2017

Gestructureerd creatief denken

Hopelijk hebben jullie sinds onze laatste blog de tijd gehad om de abstractieladder toe te passen, een leuke en gemakkelijke techniek die u tot andere perspectieven en tot meer ideeën of oplossingen kan brengen. Zodra u uw probleemstelling duidelijk bepaald heeft, kan u beginnen te divergeren. De meesten onder ons zullen ongetwijfeld in groepjes brainstormen. Het kost niet veel tijd en door kruisbestuiving genereert u in een mum van tijd veel frisse ideeën. Waar u daarentegen meer tijd in verliest, is in de clustering en in de verwerking van de verschillende ideeën.

Om slimmer en effectiever te denken, gebruikt Edward de Bono in zijn boek “Serious creativity” een “concept fan“. Iedereen (ook degenen die zich minder creatief voelen) leert dan creatief en innovatief denken, en dit op een gestructureerde en gedisciplineerde wijze. Ideeën onstaan niet zo maar pas nadat u een verband gelegd heeft met iets dat reeds bestaat (dankzij logisch denken, uw linkerhersengedeelte).

Voorbeeld: Bedenk alternatieven voor het woord “hond”.

Als mogelijke antwoorden, geeft bijna iedereen het woord “kat”. Waarom? Iedereen neemt onbewust het verbindingswoord “huisdier”. Geef ik u daarentegen als verbindingswoord “veiligheid”, dan denkt u ineens aan iets anders en bedenkt u bijvoorbeeld “alarm” of “blindenstok” als alternatief. De Bono noemt het verbindinsgwoord “concept”.

Voor wie kan deze techniek nuttig zijn?

Voor iedereen (ook degenen die denken dat ze niet creatief zijn) die gestructureerd wil denken en veel alternatieven wil bedenken in een relatief korte tijd. Bijzonder nuttig in meetings, bijvoorbeeld.

Wat levert deze techniek u op?

Met concepten (cfr. abstractieladder) denk je breder en gestructureerder. Je tilt het probleem naar een hoger niveau en krijgt daardoor meer ruimte om meer ideeën te vinden.

Stappen

  1. Bepaal uw focus (doelstelling) (wat wilt u bereiken?)
  2. Bedenk 1 mogelijk oplossing/idee
  3. Zoek het achterliggende concept (wat laat u dit toe? Wat is het principe erachter?)
  4. Op basis van het concept, genereer meer ideeën

Van één idee vindt u nieuwe concepten die u opnieuw als startpunt/springplank kan gebruiken voor nieuwe alternatieven. Pas nadien, vergelijkt u uw ‘concept map’ (de grafische weergave ervan wordt tijdens een van onze workshops uitgelegd) met uw collega, die weer andere concepten en/of ideeën gevonden heeft, en via kruisbestuiving wordt u gestimuleerd om nog meer frisse alternatieven te bedenken. 

Deze techniek wordt in bijna al onze creativiteitssessies met succes toegepast.

Verwante artikels

Gestructureerd creatief denken

Hopelijk hebben jullie sinds onze laatste blog de tijd gehad om de abstr...

12/01/2017
Abstractieladder - herdefiniëren van een probleemstelling

Soms gebeurt het dat u weinig oplossingen of alternatieven vindt omdat u...

02/01/2017